Fysiotherapie, een introductie

Fysiotherapie wordt al eeuwen toegepast, bijvoorbeeld in de vorm van oefeningen of massage. Een fysiotherapeut adviseert, begeleidt of behandelt bij stoornissen in houding en/of bewegen. Dit kunnen spierblessures zijn of klachten aan pezen, banden en gewrichten. Ook de gevolgen van functiestoornissen aan het zenuwstelsel, bloedvaten, longen, hart en huid kunnen worden behandeld.

De klachten waarmee patiënten bij de fysiotherapeut komen zijn zeer uiteenlopend: pijn, krachtvermindering, ademhalingsproblemen, zwellingen en beperkingen in beweging. Aandoeningen kunnen bijvoorbeeld zijn ontstaan tijdens het sporten, tijdens het uitoefenen van werkzaamheden of door veroudering.

De fysiotherapie heeft zich als paramedisch beroep sterk ontwikkeld. Voor een deel heeft dit te maken met de strenge basiseisen die aan een fysiotherapeut worden gesteld. Zo is de opleiding tot fysiotherapeut een vierjarige HBO-opleiding. Ook de beroepsorganisaties van fysiotherapeuten bewaken voortdurend de kwaliteit. Mede dankzij hun inspanningen bestaan er nu gedragsregels voor fysiotherapeuten, klachten-procedures voor patiënten, na- en bijscholingsprogramma's en kennis-uitwisselingsprojecten. De fysiotherapeut investeert al jaren in professionaliteit en verbetering van de dienstverlening.

De behandeling

Jaarlijks brengen ruim 1,5 miljoen mensen een bezoek aan een fysiotherapeut. De fysiotherapeut oefent zijn beroep uit in een praktijk, bij mensen thuis of in een zorginstelling, zoals een ziekenhuis, revalidatiecentrum, bejaardenhuis of verpleeghuis.

Een behandeling van een fysiotherapeut duurt ongeveer een half uur. Tijdens de eerste afspraak brengt de fysiotherapeut alle klachten in kaart. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. Vervolgens wordt in samenspraak met de patiënt een behandelplan opgesteld. Al tijdens het eerste bezoek kan hiermee worden begonnen. Indien noodzakelijk neemt de fysiotherapeut tijdens de verdere behandeling contact op met uw huisarts of specialist. Bijvoorbeeld wanneer er onvoldoende medische informatie beschikbaar is of in het geval van complicaties. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de klacht en de ernst ervan.

Naast de behandeling van klachten besteedt de fysiotherapeut ook veel aandacht en zorg aan het voorkómen van klachten. Dit preventieve karakter van de fysiotherapie is een goed middel om de kosten van de gezondheidszorg te beperken.

Therapie op maat

Een fysiotherapeut levert maatwerk. Geen enkele patiënt is hetzelfde. Daarom wordt bij iedereen individueel bekeken welke behandelmethode de voorkeur heeft.

De meest voorkomende therapieën zijn:
Bewegingstherapie. Deze behandelmethode wordt ook wel oefentherapie genoemd en is de belangrijkste pijler van de fysiotherapie. Doel ervan is bijvoorbeeld het beïnvloeden van de bewegingsmogelijkheden van gewrichten, het vergroten van de spierkracht, het aanleren van een betere houding, een beter evenwicht of een betere ademhalingstechniek en het leren ontspannen. Vaak wordt hierbij ook gebruik gemaakt van trainingsapparatuur. Voor een goed resultaat is thuis oefenen essentieel.
Massage is al eeuwen een hulpmiddel tegen pijn. Doel van massage is, naast pijndempen, het bevorderen van de bloedsomloop in de weefsels en het verminderen van de spierspanning.
Fysiotechniek. Onder fysiotechniek vallen onder meer warmtebehandelingen, ijspakkingen, electrotherapie, lichttherapie en ultrageluidtherapie. Deze technieken worden vooral ingezet om weefsels te laten herstellen en pijn te verlichten.

Deze therapieën kunnen apart of gecombineerd worden toegepast.


Adres:

Centrum voor paramedische hulp

Langetaam 17
3155 TE Maasland
T: 010- 59 27 990

De Vloot 59
3144 PC Maassluis
T: 010- 59 27 992
M: info@fysiocentrum.nl

Ga naar boven