Bekkeninstabiliteit is een klacht die voorkomt bij met name zwangere vrouwen. Het kan overigens ook ontstaan ten gevolge van een ongeval (letsel aan bekken/lage rug) of ten gevolge van de overgang.(hormonaal). Deze informatie gaat met name in op bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap.

Wat is bekkeninstabiliteit?
Onder bekkeninstabiliteit in de zwangerschap verstaan we het verschijnsel dat de normale vergrote beweeglijkheid van het bekken gepaard gaat met pijn en bewegingsbeperking. In de zwangerschap verslappen de bekkenbanden onder invloed van hormonen. Hierdoor komen de bekkengewrichten iets uit elkaar te liggen. Dit is nuttig en nodig voor de bevalling, want zo komt er meer ruimte in het baringskanaal. Meestal merkt een zwangere vrouw weinig van dit natuurlijke proces, hoogstens geeft het in gevorderde zwangerschap wat problemen laag in de rug. Soms geeft de toegenomen beweeglijkheid van het bekken duidelijke pijnklachten en bewegingsbeperking. Dit noemen we "bekkeninstabiliteit"

Bekkeninstabiliteit wordt vaak verward met symfysiolyse. Symfysiolyse betekent een extreem losse verbinding tussen de twee schaambeenderen. 'Symfyse' betekent verbinding en 'lyse' betekent oplossen. De verbinding tussen de gewrichten lost niet echt op, maar wordt zeer week en rekbaar. Deze extreme vorm van bekkeninstabiliteit komt zeer weinig voor. Symfysiolyse kan ook ontstaan ten gevolge van een ongeval.

Klachten van bekkeninstabiliteit kunnen al vroeg in de zwangerschap (3e -7e maand) optreden. De vrouw krijgt vooral pijn bij het schaambeen, in de onderrug (tussen heiligbeen en darmbeenderen), billen, liezen en/of bovenbenen. Vooral bij plotselinge bewegingen treedt pijn op en bij het langer volhouden van bepaalde houdingen (staan,liggen,zitten)of bewegingen (lopen,fietsen). Verraderlijk is het als de pijn pas enige tijd na de handeling optreedt. Bij vermoeidheid worden de klachten vaak erger.

Een echte oorzaak van bekkeninstabiliteit is niet bekend.

Elke zwangere vrouw heeft te maken met de hormonale invloeden, waardoor de bekkenbanden verslappen. Ook kunnen bekkenklachten mede afhankelijk zijn van o.a.:
aanleg structuren(weefsel),
voorgeschiedenis (v.b. trauma, operaties, leeftijd),
een of meerdere zwangerschappen,
mechanische interne invloeden, zoals het gewicht van baarmoeder en het kind.
Maar waarom de een wel klachten krijgt, en de ander niet, is onduidelijk.

Waarschijnlijk speelt tevens mee dat zwangere vrouwen tegenwoordig een drukker leven leiden dan vroeger: baan, huishouden, gezin. Hierdoor bewegen zij net zo veel als voor de zwangerschap, terwijl hun lichaam rust nodig heeft. Het bekken kan in de zwangerschap fysiek minder bewegingen verdragen dan anders. Bekkenproblematiek kan ook na een probleemloze zwangerschap ontstaan ten gevolge van een moeizame bevalling, keizersnee of te snel actief willen zijn.

Wat kunt u aan de klachten doen?
Het is belangrijk dat u over de oorzaak van de klachten uitleg krijgt . Een fysiotherapeut met deskundigheid ten aanzien van dit probleem kan u daarin adviseren. Het doel is het herstel van de balans tussen belasting en belastbaarheid. Dit betekent een evenwicht tussen wat het lichaam kan en wat het vraagt. De signalen die het lichaam uitzendt moeten serieus worden genomen

Daarnaast is het van belang een evenwicht te vinden tussen rust en activiteit. Beweging is nodig om spieren op sterkte te houden en spierzwakte te voorkomen. Rust kan van belang zijn om banden en kapsels te sparen en zo verergering van klachten te voorkomen.

Voor bekkenklachten tijdens en na de zwangerschap bestaan geen 'wondermedicijnen'. Het zijn klachten waarbij acceptatie en tijd om ermee te leren omgaan belangrijk zijn.Adres:

Centrum voor paramedische hulp

Langetaam 17
3155 TE Maasland
T: 010- 59 27 990

De Vloot 59
3144 PC Maassluis
T: 010- 59 27 992
M: info@fysiocentrum.nl

Ga naar boven